Pages

Banner 468 x 60px

boyfren hensem
anak luar nikah
kahwin lari
 

Saturday, June 18, 2011

tutorial : tukar favicon

7 orang comel komen~
semua gambar kat bawah ni, kalau x nampak, klik je okeh?..

apa benda favicon tuh??... ala... yang ni ha...


hehe... biasanya kalau korang bukak blog, ada lambang ni :


so, camana nak tukar benda ni??...

1. copy code ni :

 ]]></b:skin>

2. log in ke blog korang > klik 'design'


3. klik 'edit html'


4. tekan button Ctrl dan F serentak, korang akan jumpa benda ni kat atas sebelah kanan..


5. tekan Ctrl dan V serentak, pastuh tekan Enter
step 4 & 5 tu adalah cara untuk guna FIND BOX... kalau korang dah banyak ikut tutorial, korang mesti tau benda ni...
6. korang jumpa la kod yang korang cari tadi, iaitu   ]]></b:skin>


kod yang korang cari tuh dia akan highlight ngan warna oren..
7. copy code kat bawah ni..


<link href='Masukkan URL image di sini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
warna merah : masukkan url gambar yang korang nak..  lebih mantap kalau saiz gambar tuh 50px X 50px

8. paste kod tuh di BAWAH @ SELEPAS kod ]]></b:skin> ..




9. dah?... tekan save template k?... gud luck!!..

7 orang comel komen~:

kiwi said...

yehaaa! akhirnya jadi jugak kiwi tukar favicon. thanks gary, sayang gary lebih. baru ingat nak mintak gary buat tuto pasal ni alih2 dah ada :))

GaRy™ said...

hehehe....ur welcome kiwi... kalau ada apa2 tanya je k?..

dyla ^_^ said...

dila pun sayang gary gak

GaRy™ said...

hehehe....thanks dila cyunk...

Anonymous said...

cam ne nk cari url gmbo 2 ye...???

ordinary person said...

tengs...

MiSs FieYzA de BelLeZa said...

acanner nih???... xboleh la dia kluar nih "Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The value of attribute "href" associated with an element type "null" must not contain the '<' character." help me please