Pages

Banner 468 x 60px

boyfren hensem
anak luar nikah
kahwin lari
 

Monday, January 17, 2011

Lock folder tanpa software??

4 orang comel komen~
adakah korang takut mak bapak korang check komputer korang sebab ada folder yang korang x nak diorang nampak? atau korang takut felo kat kolej matrikulasi korang check laptop korang? takut kawan korang bukak folder korang? (banyak pulak yang korang takut ne..).. aq ada cara untuk korang...

entri kali ne aq nak ajar korang lock folder TANPA SOFTWARE!! diulangi... TANPA SOFTWARE!! 

ha?? camana tu??

camni...... :


1. korang pegi tempat yang korang nak letak secret folder korang tu, right click > new > folder

2. dalam folder tu, right click > new > text document

3. pastu korang copy semua kat bawah ne, masuk dalam text document korang tu, paste... :

Code:-

Quote:
Quote: cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End



4. nampak x benda yang aku highlight tu? ha.... korang delete menatang tu, taip password yang korang nak... contohnya,


if NOT %pass%== akusayangmakakusangatsangat goto FAIL


so, passwordnya 'akusayangmakakusangatsangat' la.... paham??


5. then, klik file (atas sebelah kiri) >  save as


korang save nama menatang ne sebagai 'locker.bat', pastu save la... then, korang akan nampak (locker) commanding...


6. double click menatang tu, satu folder akan muncul (nama folder tu 'private')


7. ok, sekarang part yang paling mendebarkan. korang copy la segala apa benda yang korang nak letak dalam folder ne, pastu paste dalam folder ne.. (p/s : jangan korang 'cut' terus, takut pulak benda ne tak jadi kat laptop korang.. lagi satu, aq x la menakutkan korang, tapi adalah lebih baik kalau korang save copy benda2 ne dalam pendrive atau hard disk korang..ya la... mana la tau korang lupa password korang... kan tun Mahathir cakap, melayu mudah lupa..)


8. pastu korang keluar dari folder tu, double click balik kat 'locker' tu.. dia akan tanya korang, samada korang nak lock folder tu? (Y/N)


9. taip 'Y'.. folder private tadi akan hilang..


10. ala... jangan la gabra sangat... kalau korang nak balik folder keramat tu, korang double click 'locker' tadi tu... dia akan mintak password... korang taip la password tu....


11. TADA!!! folder korang muncul balik kan??


benda ne bukan saja boleh digunakan dalam laptop atau komputer, malah dalam pendrive & hard disk pun boleh!!!!!!!! so, give it a try??


x paham apa yang aq mengarut ne?? korang tgk la video kat bawah ne....



video


p/s : kalau korang da try benda ne, tolong la tinggalkan komen... aq nak tau korang berjaya atau x guna application ne...TRIMAS!!!
Blogger Templates

4 orang comel komen~:

Anonymous said...

Dah try...
thanks for the info..

bLeED_DrumMeRz said...

hehehe...no prob..

Anonymous said...

.wat hapa pning2 nak guna cmd..software lock file blambak2 leh download..(guna kemudahan yang ada sebaiknya)

bLeED_DrumMeRz said...

x pakai cmd pun.... baca ke x ne? heee... x pa la... x salah kongsi ilmu kan?